i lägger ofta mycket tid på att leta upp och söka jobb via populära nättjänster. Platsbanken, Indeed, LinkedIn, Blocket Jobb – det finns många bra tjänster att använda sig utav. Men är det det enda sättet att hitta jobb på?
I den här artikeln kommer vi att lära dig en helt annan strategi. Du kommer att få lära dig om de dolda jobben, de som inte syns, och hur man hittar dem.
Vad är dolda jobb för något?
Dolda jobb är jobb som inte kommer upp på de traditionella söktjänsterna – jobb som är lediga men som inte annonseras ut till offentligheten.
Lyckas du hitta dessa dolda jobb slipper du tävla med kanske hundratals andra sökande, och har därför en mycket bättre chans att få jobbet.
Faktum är att en undersökning utförd av Arbetsförmedlingen visade att 70% av alla lediga jobb är dolda. Det är alltså helt klart värt det att fokusera en del av din tid och energi på att försöka hitta dolda jobb. Det kan leda till att du hittar jobb snabbare än om du bara söker till utlysta tjänster.
Här är ett diagram över de vanligaste sätten arbetssökande hittar jobb. Som du kan se utgör direkta annonser och utlysta tjänster i Arbetsförmedlingens platsbank endast en liten del av alla förmedlade jobb.
Källa: SCB Arbetskraftsundersökningarna.
Hur hittar jag dolda jobb?
I stället för att lägga ut annonser tillsätts dolda jobb genom kontakter och spontanansökningar. För att hitta dolda jobb bör du alltså fokusera på dessa två huvudområden: knyt kontakter och gör spontanansökningar.
Hitta dolda jobb genom kontakter
Att hitta dolda jobb genom kontakter handlar egentligen om en enda sak: att få folk runt omkring dig att vara medvetna om att du söker jobb.
Berätta för dina nära och kära att du söker jobb, och be dem att hålla sig uppmärksamma på om de får nys om några möjligheter. Kanske känner en familjemedlem eller en vän någon som behöver personal? Kanske har någon sett en lapp på sin lokala restaurang om att de söker nya medarbetare?
Ju fler som vet om att du söker jobb och är öppen för förslag, desto större är chansen att en möjlighet visar sig för dig. Var inte blyg med att berätta att du letar!
En annan bra strategi är att använda sig av sociala medier. Piffa till exempel till din LinkedIn-profil med bra sökord och en beskrivning av dig själv, klicka i att du är öppen för ett nytt jobb, och lägg ut ett inlägg där du berättar för dina kontakter att du letar och en kort beskrivning av dig själv och dina kompetenser.
Känner sig dina kontakter extra givmilda kan de i sin tur dela ditt inlägg, så att även deras kontakter ser det!
Hitta dolda jobb genom spontanansökningar
Den andra strategin för att hitta dolda jobb är att skicka spontanansökningar.
En spontanansökan är en ansökan som görs utan att företaget utlyst någon tjänst. Som vi lärt oss behöver inte det betyda att företaget inte har några platser som behöver fyllas, och med en spontanansökan ger du dem ett enkelt sätt att göra det på – det är bara att anställa dig!
Försök att hitta företag som du tror är eller snart kommer vara i behov av personal. Du kan till exempel hålla utkik för företag som det går bra för och som växer snabbt. Ett växande företag innebär oftast ett växande antal tjänster.
Du kan till exempel hålla koll på vad som skrivs i dagstidningar och facktidningar för att se vad som skrivs om olika företag.
I din spontanansökan skickar du ett CV och ett personligt brev. Samma tips gäller när du gör en spontanansökan som när du gör en vanlig ansökan, så gå gärna in och läs våra guider om hur du skriver riktigt bra ansökningshandlingar.
Om något ska du vara extra noggrann med att motivera varför du söker till just dem i en spontanansökan. De har trots allt inte bett om någon ansökan, så de kommer vara nyfikna på varför du tar dig tiden att skriva till dem i alla fall.
Ta hjälp av Curonova
Vårt sista tips är enkelt: ta hjälp av Curonova! Med vårt breda kontaktnät får vi ständigt in relevant information om dolda möjligheter som finns på arbetsmarknaden. Med vår hjälp har du med andra ord alla möjligheter att lyckas. Läs mer om Rusta och Matcha och hur vi kan hjälp dig hitta ett jobb!