D

u som är arbetslös och deltar i något av Arbetsförmedlingens program kan få ekonomisk hjälp i form av aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.

Exempel på program du kan gå hos Arbetsförmedlingen är:

  • Etableringsprogrammet
  • Jobb- och utvecklingsgarantin
  • Jobbgarantin för unga

I den här artikeln går vi igenom det viktigaste du behöver veta om aktivitetsstödet och utvecklingsersättningen.

Hur mycket får jag?

Hur mycket du får i aktivitetsstöd, eller utvecklingsersättning, beror på tre faktorer:

  • Hur gammal du är
  • Om du uppfyller villkoren för a-kassa
  • Om du har gått ut gymnasiet

A-kassa står för arbetslöshetskassa, och är en slags arbetslöshetsförsäkring. Är du medlem i en a-kassa får du ut pengar om du blir arbetslös. Det finns 24 olika a-kassor i Sverige, som alla fokuserar på olika yrkeskategorier eller branscher.

Baserat på dessa tre faktorer – ålder, a-kassa och huruvida man gått ut gymnasiet – skiljer sig mängden aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning man kan få.

Här är en bild som illustrerar när du får hur mycket:

aktivitetsstöd graf
Följ linjerna och räkna ut vad du kan få i aktivitetsstöd/utvecklingsersättning

 

Om du har a-kassa

Uppfyller du villkoren för a-kassa och är 25 år gammal eller äldre är ditt aktivitetsstöd lika mycket per dag som du får i a-kassa. Om dagarna med a-kassa tar slut får du lika mycket som a-kassans lägstanivå.

Uppfyller du villkoren för a-kassa men är 18–24 år gammal får du 80% av a-kassan i hundra dagar, sedan 70% i 100 ytterligare dagar, och från och med dag 201 får du 65% av det du får i a-kassa.

 

Om du inte har a-kassa

Är du 25 år gammal eller äldre och inte har a-kassa får du 223kr/dag.

Är du mellan 18–24 år gammal och inte har a-kassa får du utvecklingsersättning. Det ligger på 168kr/dag om du har gått ut gymnasiet, och 57kr/dag om du inte har det.

Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

 

Viktigt att ansöka i tid

För att få ditt aktivitetsstöd utbetalat behöver du skicka in en ansökan till Försäkringskassan. Det behöver du göra varje månad.

Du skickar in ansökan efter att månaden du vill ha betalt för har passerat. Om du till exempel ska ha betalt för september, behöver du skicka in en ansökan i oktober.

Du behöver lämna in ansökan senast den 7:e för att få pengarna den 26:e samma månad.

Du måste lämna in ansökan senast månaden efter att du slutat programmet. Annars får du inga pengar

OBS! Om det finns särskilda skäl till att du inte skickat in ansökan kan du kanske få pengar ändå. Då behöver du skicka in en specifik blankett för att få betalt.

 

Anmäl sjukdom, vab och jobb

Om du varit sjuk, vårdat ett sjukt barn (vab) eller jobbat under tiden som du får aktivitetsstöd behöver du anmäla det till Försäkringskassan. Du skriver då i hur många dagar du varit sjuk, hur många dagar du vårdat ditt barn och/eller hur mycket du tjänat.

Är du sjuk behöver du först och främst anmäla det till Arbetsförmedlingen. Sen skriver du helt enkelt i hur många dagar du varit sjuk i din ansökan till Försäkringskassan. Den första dagen du är sjuk är en karensdag – den får du inte betalt för.

Är du sjuk längre än 7 dagar behöver en läkare skicka in ett läkarintyg till Arbetsförmedlingen för att du ska få betalt.

Om du jobbar en dag som du också får aktivitetsstöd ska ditt aktivitetsstöd minskas baserat på hur mycket du tjänat och hur länge du jobbat. Skriv in det i din ansökan till Försäkringskassan.

Du ska även anmäla frånvaro till anordnaren av ditt program.

 

Så här ansöker du

Här är en video från Försäkringskassan som beskriver ansökningsprocessen:

Du kan läsa mer om aktivitetsstöd och utvecklingsstöd på Försäkringskassans egen hemsida.

Letar du jobb?
Vi kan hjälpa dig! Klicka på knappen nedan.
Ansök
Publicerad 
September 1, 2022
 i 
Guider
-kategorin
Dela artikeln på sociala medier:

Mer av 

Henry Englund

Visa alla