ånga personer står inför ett dilemma när de ska välja karriär. De vet helt enkelt inte i vilken riktning de vill gå, vad de vill jobba med.
För att hjälpa er att navigera genom landskapet av yrken och valmöjligheter har vi tagit fram en lista på fem utbildningar som ger jobb efter avslutade studier. Dessa utbildningar har varierad studietid och berör olika sektorer av yrkeslandskapet, men alla har ett stort behov av att anställa personal.
I den här artikeln kan du läsa mer om de utbildningar som ger jobb inom olika segment av serviceindustrin.
1. Elektriker
Om du är en person som tycker om elektronik och har ett intresse för hantverk är en utbildning som ger jobb inom el definitivt något att överväga.
En elektriker är en person som ska vara problemlösningsorienterad för att kunna hitta effektiva lösningar på en mängd olika situationer som sällan är den andra lik.
Som elektriker bör man också vara utåtriktad då man har en hel del kundkontakt och är disponerad på olika arbetsplatser.
Enligt elbranschens centrala yrkesnämnd behövs det i grund och botten ett ECY-certifikat för att kunna titulera sig som elektriker. Utbildningar som ger jobb som elektriker är på gymnasienivå, och man kan få ett certifikat genom:
- Yrkesvux
- ETG Collage
- Företagslärling
Utbildningar som ger jobb som elektriker tar vanligtvis mellan 1-2 år, och man får arbeta som lärling och följa med handledare ut i fält. Företagslärling är en typ av anställning där företaget anställer dig på heltid och lär upp dig både teoretiskt och praktiskt.
Enligt statistik från Kango ligger medellönen för en elektriker på 34 700 kr/månaden.
Se utbildningar som ger jobb som elektriker
2. VVS-montör
En annan av våra fem utbildningar som ger jobb är utbildningen mot ett yrke som VVS-montör. Som VVS-montör arbetar man med installation och reparation av olika VVS-system (Värme, Ventilation och Sanitet) i byggnader och i industrier.
Det är ett jobb som passar dig som tycker om att arbeta självständigt och för dig som har ett intresse för hantverk och ingenjörsskap. I arbetet får du utmana dina analytiska förmågor för att lösa diverse problem inom små och stora system.
VVS-montör passar dig som vill ha ett rörligt och socialt jobb där det är fördelaktigt med god fysik då man ofta arbetar i obekväma arbetsställningar.
Utbildningar som ger jobb som VVS-montör kan ske genom yrkesförberedande gymnasiestudier och genom yrkesutbildning på komvux.
Utbildningstiden varierar beroende på vilka förkunskaper den sökande har, detta gör att utbildningen kan vara så kort som ett halvår men utan förkunskaper brukar längden vara mellan 1-2 år.
Här kan du även välja att utbilda dig vidare till VVS-ingenjör som är en annan av många utbildningar som ger jobb och goda anställningsmöjligheter.
Enligt statistik från Kango snittar en VVS-montör 36 800 kr/månaden
Se utbildningar som ger jobb som VVS-montör
3. Logistiker
En annan utbildning som ger jobb i hög grad efter studierna är en utbildning mot ett yrke som logistiker.
Om du är en organiserad person som vill utmana dina analytiska förmågor är utbildningar som ger jobb inom logistik något för dig.
Som logistiker kan du ansvara för effektiviseringen av in- och utflöden av material och information hos företag. Inom branschen finns det många karriärmöjligheter, då effektivisering av logistiken hos företag blir allt viktigare.
Som logistiker arbetar man främst med organisationer och branscher inom tillverknings, tjänste- och transportföretag.
Utbildningar som ger jobb som logistiker är vanligtvis på 2 år.
Enligt Kango.se ligger den genomsnittliga lönen för logistiker på höga 46 600 kr/månaden, och möjligheten till utveckling gör att man kan tjäna ännu mer än så.
Se utbildningar som ger jobb som logistiker
4. Sjuksköterska
Är du en person med intresse för medicin och som vill hjälpa människor är utbildningar som ger jobb som sjuksköterska något för dig.
En sjuksköterska måste kunna klara av emotionella situationer i vardagen och ha ett brinnande hjärta för att hjälpa sina medmänniskor.
Det finns många specialiseringar och karriärmöjligheter för sjuksköterskor, och det finns möjlighet att jobba inom flera områden och på olika arbetsplatser.
Man arbetar oftast inom kommun och landsting, men andelen privata arbetsgivare på marknaden ökar. Som privatanställd kan man arbeta som konsult, vilket möjliggör högre löner men med mer obekväma arbetsförhållanden.
Längden på utbildningar som ger jobb som sjuksköterska ligger vanligtvis på 3 års universitetsstudier.
Enligt Kango.se ligger den genomsnittliga lönen för en sjuksköterska på 41 100 kr/månaden.
Se utbildningar som ger jobb som sjuksköterska
5. Fastighetsskötare
Är du serviceinriktad och trivs med mycket social kontakt är utbildningar som ger jobb som fastighetsskötare något som skulle kunna locka.
En fastighetsskötare är en person som hela tiden har kontakt med hyresgäster och inhyrda entreprenörer i en fastighet, och passar dig som vill arbeta flexibelt med en stor variation i arbetet.
Arbetet involverar att skapa en trygg och god miljö kring fastigheten, både invändigt och runt om på fastighetens mark. Det involverar också felsökning samt reparationer av mindre problem i bostäderna.
Yrket involverar även en mängd valmöjligheter där det finns andra fortsatta utbildningar som ger jobb som exempelvis fastighetsförvaltare.
Utbildningar som ger jobb som fastighetsskötare är på gymnasienivå, där man ofta lär sig om VVS-system. Utbildningar går att läsa via kommunala vuxenutbildningar och komvux.
Utbildningar som ger jobb som fastighetsskötare tar vanligtvis 1 år, beroende på varierande förkunskaper.
Enligt Kango.se tjänar en fastighetsskötare i genomsnitt 30 300 kr/månaden.