ur skriver man ett bra personligt brev? Ett personligt brev är, som namnet antyder, mer personligt än ett CV (du kan läsa mer om hur du skriver ett bra CV här). Det personliga brevet är till för att arbetsgivaren ska få chansen att lära känna dig mer på djupet och sätta dina erfarenheter i kontext.
Det är också ett tillfälle för dig att vara lite mer specifik än i ditt CV och förklara varför dina erfarenheter och egenskaper gör dig till en bra kandidat för just det här jobbet.
I den här artikeln får du ta del av tips och tricks för hur du skriver ett riktigt bra personligt brev.
Som deltagare hos oss på Curonova får du personlig hjälp med att skriva ditt CV och ditt personliga brev. Kontakta oss om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig vidare till nya möjligheter!
Vad är skillnaden mellan ett CV och ett personligt brev?
Den mest uppenbara skillnaden mellan ett CV och ett personligt brev är formatet. Ett välskrivet CV är i princip en genomtänkt lista, medan det personliga brevet skrivs i löpande text med fullständiga meningar och styckesindelning.
Ett CV och personligt brev kan till innehållet se och kännas liknande, då båda skall ge en överblick över den arbetssökandes karriär och visa arbetsgivare att just den personen är rätt för den aktuella tjänsten.
Ett fel som många gör när de skriver ett personligt brev är därför att de repeterar exakt det som står i deras CV, vilket gör det personliga brevet överflödigt.
Poängen med ett personligt brev är att du som arbetssökande ska ge rekryteraren en bild av dig själv som är mer målande än en torr och avskalad lista med tidigare arbetsgivare.
Man kan beskriva det som att om ditt CV lägger upp dina erfarenheter i punktform, skall ditt personliga brev dra linjerna som binder ihop punkterna. Tillsammans skall de avslöja en helhetsbild av varför just du, med just dina erfarenheter, är den bästa kandidaten för jobbet.
Så om du till exempel söker ett jobb som säljare på ett företag, och det i ditt CV står att du jobbat som turistguide mellan 2007–2010, kan du i ditt personliga brev beskriva hur dina erfarenheter av att jobba som guide har gett dig värdefulla erfarenheter i hur man engagerar den man pratar med och skapar goda kundrelationer.
Du använder dig alltså utav den mer formella informationen som finns i ditt CV, och visar på hur dina tidigare erfarenheter förberett dig inför jobbet du nu söker.
Var rakt på sak
Arbetsgivaren måste ofta gå igenom många personliga brev, så försök att fånga deras intresse så fort som möjligt och spill ingen tid på att skriva en lång introduktion.
Börja i stället direkt med att presentera dig själv med några korta ord, ange vilket jobb du söker, och förklara varför just du är den bäste mannen (eller kvinnan) för jobbet!
När du väl har arbetsgivaren på kroken kan du utveckla på dina erfarenheter och hur de har förberett dig inför jobbet du söker.
Ett personligt brev bör i princip aldrig vara mer än en sida långt, så välj vad du tar upp varsamt och se till att allt du skriver verkligen är relevant för arbetsgivaren att veta. Som tidigare nämnt måste arbetsgivare ofta gå igenom många personliga brev, så det uppskattas att man skippar långa beskrivningar och utfyllnadstext och i stället respekterar arbetsgivarens tid genom att på en gång låta dem veta vad det är du vill ha sagt.
Är ditt personliga brev alldeles för långt kan arbetsgivaren i värsta fall känna att det inte ens är värt mödan att läsa igenom det.
Försök inte heller ”fuska” dig till en längre text genom att minska teckenstorleken eller radavståndet. Detta kommer bara att göra din text svårare att se och läsa (och det lurar dessutom ingen). Håll dig till 12 punkter, och mellan 1 och 1,5 i radavstånd.
Blir ditt personliga brev kortare än en sida är detta, så länge du fått det du vill ha sagt sagt, endast positivt!
Anpassa brevet utefter jobbet du söker
Det viktigaste, och kanske enda, kriteriet när du väljer vad du ska ta upp i ditt personliga brev är att det på något sätt ska relatera till tjänsten du söker och visa varför du skulle passa för den.
Ta dig därför tiden att fundera på vad arbetsgivaren kan tänkas söka hos en medarbetare. Det mest uppenbara är att ta upp erfarenheter som direkt relaterar till tjänsten, såsom om du jobbat med något liknande tidigare.
I regel bör du endast ta upp de arbetslivserfarenheter i ditt personliga brev som faktiskt är relevanta för tjänsten du söker, och lämna en utförligare lista till ditt CV.
Det kan också vara bra att ta en extra funderare på vilka specifika egenskaper arbetsgivaren söker hos sina kandidater. Vill de ha någon som jobbar bra i grupp? Är noggrann? Bra på engelska? Har lätt för människor?
Du kan med fördel kolla runt lite på företagets hemsida och sociala medier och skapa dig en känsla av vad det är för typ av människor de söker. Du kan sedan i ditt personliga brev framhäva de sidor av dig själv som du tror gör dig till en attraktiv kandidat för jobbet!
Ge exempel och skippa klyschorna
Arbetsgivaren kommer antagligen att ha läst trötta klyschor såsom ”jag tycker om att ha många bollar i luften” eller ”jag gillar att utmanas” många gånger.
I stället för att använda dig utav generella och svepande uttryck kan du komma med exempel som visar på att du har de egenskaper du vill förmedla att du har.
Upplever du att du är stresstålig? Ta då upp ett exempel på en arbetslivserfarenhet där du presterade bra under press. Har du lätt för människor? Berätta då om en gång där du hanterade en social situation väl.
Vem som helst kan påstå att hon eller han har den ena eller andra egenskapen, men kommer du med exempel på det här sättet visar du för arbetsgivaren på ett konkret sätt hur du fungerar i arbetslivet.
Det får dig att stå ut mer om du kommer med unika exempel, och det blir dessutom mycket roligare för arbetsgivaren att läsa!
Använd ett vårdat språk
Som alltid när det kommer till att göra ett bra intryck är språket väldigt viktigt, både vad gäller ton och grammatik.
Till att börja med bör man i ett personligt brev skriva på ett sätt som balanserar det personliga och professionella.
Det är bra att vara någorlunda allvarlig och beskriva dig själv och dina erfarenheter på ett rakt och tydligt sätt, men utöver det skadar det inte att vara mer personlig och framåt i ett personligt brev än vad du är i ditt CV.
Ibland kan man bli lite blind för sin egen text, så du kan med fördel be någon i din närhet läsa igenom texten och berätta hur de upplever den – är den kanske för torr, eller för oseriös?
Grammatik är också mycket viktigt, då en text med stavfel och halvbra meningsbyggnad snabbt kan ge arbetsgivaren intrycket att du är slarvig, inkompetent, eller annat negativt.
Läs igenom texten flera gånger och se till att den flyter på bra och att allt är rättstavat. Återigen är det klokt att låta någon annan korrekturläsa texten, då ett extra par ögon ofta kan upptäcka fel man själv missat.
Avsluta gärna med en trevlig fras, såsom att du ser fram emot att höra från dem eller att du tror att du skulle kunna bidra med mycket till deras verksamhet. Det lämnar arbetsgivaren med en god eftersmak.
5 ämnen som kan vara bra att ta upp i ett personligt brev
Här följer några allmänna ämnen som kan vara bra att ta upp och strukturera ditt personliga brev utefter:
1. Vad är det med jobbet som lockar dig?
Berätta för arbetsgivaren vad det var som fick dig att söka jobbet. Tycker du att jobbet verkar roligt? Utvecklande? Spännande?
2. Vem är du, och vad driver dig?
Berätta om dig själv, vad du är för typ av person och vad som motiverar dig, vad du gillar att göra, och så vidare. Gärna saker som är relevanta för tjänsten.
3. Vad har du för erfarenheter som kan komma till användning på jobbet?
Ta upp arbetslivserfarenheter och andra erfarenheter som du tror är relevanta för jobbet du söker. Vad har du gjort innan som har förberett dig inför jobbet du söker?
4. Vad har du för personliga egenskaper som kan komma till användning på jobbet?
Beskriv din personlighet och hur den gör dig lämplig för jobbet. Du kan till exempel ta upp att du är bra med människor om du söker ett säljjobb (som redan nämnts tidigare är det bra att i stället för att bara påstå att man har vissa egenskaper komma med konkreta exempel där de har visat sig).
5. Varför ska de anställa just dig?
Slutligen, pitcha dig själv till arbetsgivaren! Förklara varför de ska välja dig och ingen annan.
Exempel på ett personligt brev
Nedan följer ett exempel på ett personligt brev:
Lägg märke till hur författaren använder sig utav de tekniker vi nämnt:
- Brevet har en tydlig underrubrik som på ett direkt sätt introducerar författaren och pekar ut vad som gör honom till en bra kandidat.
- I inledningen får vi reda på varför han söker jobbet, och sedan följer en beskrivning av erfarenheter där författaren genom exempel på ett konkret sätt visar sin kompetens inom ledarskap.
- Det finns en tydlig pitch för varför arbetsgivaren ska anställa författaren.
- Texten är skriven på ett trevligt och engagerande sätt, och den är lagom personlig och inbjudande vilket gör att författaren framstår som en trevlig person som man gärna jobbar med.
- Texten avslutas på ett självsäkert och trevligt sätt som uppmuntrar arbetsgivaren att höra av sig.
Tänk dock på att detta endast är menat som ett exempel på ett personligt brev och inte som en absolut mall för hur man måste skriva.
Det finns mycket man hade kunnat göra annorlunda, saker man hade kunnat ta med och saker man hade kunnat ta bort. Poängen här är endast att visa på hur tipsen vi tagit upp i artikeln kan användas i praktiken.
Förhoppningsvis har allt detta hjälp dig att få en bättre förståelse för vad ett personligt brev är, och hur du kan skriva ett personligt brev som ger dig de bästa förutsättningarna när du söker ett nytt jobb!
Hur hjälper Curonova mig?
Som deltagare i Rusta och Matcha hos oss på Curonova får du professionell hjälp med att utforma ditt CV och personliga brev. Du får en personlig Matchare som tillsammans med dig utformar dina ansökningshandlingar så att de blir så bra som bara möjligt.
Matcharen hjälper dig att skräddarsy dina ansökningshandlingar för de specifika jobben du söker, och hjälper dig även med det omkringliggande såsom hur du skriver ett bra mail och hur du följer upp din ansökan på bästa sätt.
Blir du kallad till intervju tränar din Matchare dig inför den, så att du går in förberedd och med gott självförtroende – allt för att du ska ha så goda chanser som möjligt att lyckas i ditt jobbsökande!
Är du intresserad av att ta hjälp av oss på Curonova och boosta dina möjligheter till ett nytt jobb, tveka då inte att höra av dig så hjälper vi dig!