re av de mest önskvärda egenskaperna ett yrke kan ha är att det går snabbt att utbilda sig till, att man får bra betalt, och att utsikterna för att få jobb är goda.
Alla vill vi nog att ett jobb uppfyller åtminstone något av dessa kriterier, och ofta handlar det om att hitta en kompromiss mellan de tre.
Det finns jobb som är välbetalda och där det finns goda möjligheter till anställning, men som kräver en längre utbildning.
Andra jobb går snabbt att utbilda sig till och är enkla att få jobb inom, men lönen är inte jättehög.
Och vissa jobb är både välbetalda och kräver inte särskilt mycket utbildning, men chansen att få jobb är liten.
Men tänk om det fanns ett jobb som uppfyllde alla tre kriterier? Här nedan listar vi 5 jobb som inte kräver en lång utbildning, betalar väl, och där utsikterna att få jobb är mycket goda!
Källa: Kango.se (löner), Arbetsförmedlingen (jobbutsikter).
1. Lokförare
En lokförare, även kallat tågförare, kör som namnet antyder tåg. Som lokförare kan man både jobba på tåg med passagerare såväl som godståg.
Jobbet går i huvudsak ut på att hålla koll på tågets tekniska utrustning och att tåget körs säkert, mjukt och i rätt hastighet.
Då man oftast är själv i loket passar jobbet den som trivs i sitt eget sällskap. Behöver du social stimulering är kanske inte detta jobb för dig, med andra ord!
Medellönen för en lokförare ligger på höga 40 800 kronor, och utbildningen omfattar ett års heltidsstudier. Jobbutsikterna bedöms vara mycket bra, och de flesta får jobb snabbt efter avslutade studier.
För att jobba som lokförare behöver du genomgå vissa psykologiska och medicinska tester, då arbetet innebär ett stort ansvar. Det dör ca 100 personer i tågrelaterade olyckor varje år vilket kan innebära ett trauma för lokföraren som körde tåget, så psykisk stabilitet är viktigt.
2. Redovisningsekonom
Letar du efter ett mer ”stationärt” jobb kanske redovisningsekonom kan vara något för dig.
Redovisningsekonomen har hand om ett företags ekonomiska aktivitet, såsom in- och utbetalningar, redovisning av skatt, moms och arbetsgivaravgifter, samt ordnar med bokföring och bokslut.
Jobbet passar den som gillar att räkna och är analytisk och punktlig – somnade du när läraren gick igenom algebra i grundskolan får du kanske leta vidare!
En redovisningsekonom tjänar i snitt 41 200 kronor, och för att bli auktoriserad redovisningsekonom krävs två år på yrkeshögskola.
Arbetsförmedlingen bedömer framtidsutsikterna för redovisningsekonomer som mycket goda.
3. VVS-montör
Som VVS-montör jobbar du med installation och reparation av VVS-anläggningar i olika typer av fastigheter. VVS står för värme, ventilation och sanitet, och man jobbar som namnet antyder med både ventilationssystem, värmepumpar, rör och annat.
VVS-montörer blandas ofta ihop med rörmokare – vilket inte är helt fel då VVS-montören till viss del gör samma sak som en rörmokare – men yrket innebär även många andra kompetensområden.
Jobbet innebär mycket kroppsarbete och problemlösning, och passar därför bra för den som är händig och gillar att röra på sig.
En VVS-montör tjänar i snitt 36 800 kronor, och utbildningen är lite drygt ett års studier på Komvux. Enligt Arbetsförmedlingens prognos är jobbutsikterna mycket goda.
4. Programmerare
För dig som gillar att sitta framför datorn och är intresserad av IT kanske programmerare känns mer rätt.
Att arbeta som programmerare handlar i första hand om att tillsammans med en systemutvecklare implementera kod för olika typer av mjukvara. Det kan handla om att skriva kod för alltifrån ett datorspel till ett redovisningsprogram.
Programmerare är ofta välbetalda, och medellönen landar på generösa 43 100 kronor.
Vad gäller utbildning är många programmerare faktiskt självlärda, så utbildningstiden går tekniskt sett hela vägen ner till 0 veckor – men i praktiken måste avsaknaden av en utbildning givetvis matchas av ett stort privat intresse och engagemang.
För den som vill ha hjälp på traven finns YH-utbildningar på två år.
5. Försäkringsförmedlare
Försäkringsförmedlaren förmedlar, ja, försäkringar! Som försäkringsförmedlare sätter du dig in i kunders behov och hjälper dem att välja rätt försäkring.
Att jobba som försäkringsförmedlare är i hög grad ett säljjobb, då merförsäljning är en central del av arbetsuppgifterna. Det är därför viktigt att du är social, service-minded, och inte är rädd för att förhandla.
En försäkringsförmedlare har en medellön på 47 400, vilket gör det till det högst betalande jobbet på listan.
Försäkringsbolagen har ofta egna utbildningar för sina anställda, och det läggs större fokus på personlig lämplighet än på akademiska meriter.
Det bortglömda, fjärde kriteriet…
Och om det nu råkar vara så att inget av jobben ovan, eller något annat jobb som uppfyller alla kriterier, passar dig – oroa dig inte!
Fastän det såklart är trevligt att slippa plugga länge, att tjäna mycket pengar och att ha lätt att få jobb, måste du alltid ta hänsyn till det ofta bortglömda fjärde kriteriet: att du faktiskt vill jobba med det.
I slutet av dagen är ett jobb något du ska spendera många timmar i veckan på, så det allra viktigaste är att det är något du faktiskt trivs med att göra.
Vill du jobba med något som det är svårt att få jobb inom, betalar dåligt, eller kräver en lång utbildning? Go for it, säger jag! Livet är för kort för att inte göra det man vill.
Och om du behöver hjälp med att reda ut vad du har för ambitioner och förutsättningar kan du alltid ta hjälp av oss på Curonova. Genom vårt program Rusta och Matcha hjälper vi dig att uppnå din sanna potential. Kontakta oss, så berättar vi mer!